Directeur Marleen van der Kolk

/// Wie: Marleen Van Der Kolk
/// Wat: Directeur Stichting Zwerfjongeren Nederland en Stichting het Bouwdepot

Waar zit jouw plezier in het aansturen van SZN?

“Ik geloof erg in de koers die we in 2020 hebben ingezet: voor, namens en met de stem en ervaringen van jongeren, en met uiteenlopende denkers, doeners en samenwerkingspartners op een onconventionele manier preventie in gang zetten. Op zo’n manier dat de jongeren én gemeenten er echt iets aan hebben. We leren door te doen en stellen met die lessen waar nodig steeds weer bij. Wij laten zien dat het anders kan. Het Bouwdepot, ontstaan vanuit SZN, is daar een mooi voorbeeld van. Het is een radicaal eenvoudige én succesvolle aanpak, waarmee gemeenten meer kunnen sturen op ‘voorkomen is beter dan genezen’, vertrouwen en meer zelfsturing voor de jongeren waarvoor we het allemaal doen. Het lukt nooit om jongerendakloosheid helemaal op te lossen. Maar we kunnen met het SZN-team en het betrokken en gedreven bestuur hier de komende jaren nog veel in verbeteren en ontwikkelen.”

We leren door te doen en stellen met die lessen waar nodig steeds weer bij. Wij laten zien dat het anders kan.

Wat wil je dat SZN over tien jaar heeft bereikt?

“Dat het in Nederland veel meer gaat over hoe we jongerendak- en thuisloosheid kunnen voorkomen. En dat er ook aandacht is voor thuisloze jongeren in een precaire leefsituatie. Dit zijn jongeren in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld thuiswonend met verslaafde ouders, die er veelal alleen voor staan. Ze zitten soms gewoon nog op school, wonen thuis of zijn bankhopper. Ze hebben dus wel een dak boven het hoofd, maar geen veilig thuis.
Ik zou ook heel graag willen dat het de normaalste zaak is dat ministeries, zoals OCW, VWS, SZW en JenV, over tien jaar zover zijn dat ze met ons en de betrokken gemeenten mee willen leren in de lopende experimenten waarin perspectief voorop staat. Dat ze oprecht nieuwsgierig zijn naar wat wij met ontwerpers en transitiedenkers doen om tot structurele oplossingen te komen. En dat onze ontwerpende en lerende aanpak in het systeem is ingebed; al doende met de jongeren in de praktijk oplossingen ontwikkelen en testen.
Ik hoop ook dat de samenleving over tien jaar anders aankijkt tegen deze groep jongeren. Dat mensen zich realiseren dat je vaak het verschil niet ziet tussen jongeren met en zonder thuis. En dat mensen begrijpen dat hun situatie niet hun eigen schuld is, maar een probleem van de samenleving.”

Hoe ga je dit vanuit jouw rol aanpakken?

“Door onze manier van werken voort te zetten. Als luis in de pels en met lef dagen wij het systeem uit, als kwartiermaker van het systeem en in samenwerking mét het systeem. Heel veel ambtenaren en professionals lopen vast in het systeem en willen niets liever dan doen wat nodig is voor deze groep jongeren. Wij dragen oplossingen aan en werken met allerlei partijen samen, waarbij ieder doet waar die goed in is. We dragen ons verhaal uit, samen met de jongeren, en delen onze kennis en lessen. Voor onze doelgroep, voor gemeenten, en – bonus – je steekt er ook veel van op voor andere kwetsbare doelgroepen.”

Het nieuwe bestuur van SZN/Stichting het Bouwdepot.

Vlnr: Frank Verleg, Janine Slootmaekers, Giulietta Marani, Philippe de Jong, Jan Belon.

Heb je een goed idee voor SZN? Moeten we jou leren kennen?

Neem contact op met Marleen van der Kolk /// m.kolk@zwerfjongeren.nl