Voorzitter Frank Verleg

/// Wie: Frank Verleg
/// Wat: penningmeester SZN en Stichting het Bouwdepot
/// En verder: partner bij HLB Blömer accountants en adviseurs, bestuurslid bij Kunstuitleen Utrecht

Waarom ben je in het bestuur van SZN gestapt?

“Ik ben de zeven vinkjes, ik ken niemand in mijn omgeving die tot de doelgroep van SZN behoort. En heb twee kids van 16 en 19 die het heel goed gaat. Dat gun ik alle jongeren. Ik vind het bovendien belangrijk om bij iets betrokken te zijn wat minder commercieel is. Ik kende iemand die bij het Bouwdepot betrokken was – we zaten allebei in de raad van toezicht van de bibliotheek in Utrecht. Toen ik het verhaal van het Bouwdepot hoorde, dacht ik: daar wil ik graag mijn tijd in steken. Wat meespeelde, is dat ik als accountant via een klant betrokken ben geraakt bij de jeugdbescherming. Als je die dossiers ziet van jongeren die op straat zijn komen te staan, door situaties waar ze vaak zelf niet voor hebben gekozen – dat is gewoon ellende. Het is heel moeilijk om dan je leven weer op de rails te krijgen. Als dat lukt door het Bouwdepot, met een jaar lang elke maand een vast inkomen, dan is het maatschappelijk rendement enorm ten opzichte van de investering. Daar wilde ik mijn steentje aan bijdragen. Bij SZN gaat het veel meer om het beïnvloeden van beleid. Wij kunnen Marleen ondersteunen de juiste stappen daarin te zetten, en zo nodig helpen plannen te verbeteren zodat ze tot betere uitkomsten leiden.”

Bij SZN gaat het veel meer om het beïnvloeden van beleid.

Wat wil je dat SZN over tien jaar heeft bereikt?

“Dat we er als Nederland voor hebben gezorgd dat we geen dak- en thuisloze jongeren meer hebben. En dat de huidige dakloze jongeren snel zijn geïdentificeerd en hun problemen zijn aangepakt. Dat zou in het hoofd van iedere politicus en beleidsmaker voorop moeten staan. 12.500 dak- en thuisloze jongeren is absurd veel. Jongeren zijn de toekomst, los die problemen op!”

Hoe ga je dit vanuit jouw rol en achtergrond aanpakken?

“Als penningmeester zie ik het als mijn rol om onze fondsen voor de komende jaren te bestendigen. Zodat we kunnen financieren wat we willen doen. We hebben een bestuurslid gevonden met veel ervaring in fondsenwerving, Giulietta Marani. Zij kan ons leren andere fondsen te vinden die SZN liefst meerdere jaren willen financieren. Mijn taak is vervolgens een betrouwbare verslaglegging van SZN’s activiteiten, zodat die fondsen weten waar ze aan toe zijn.”

Het nieuwe bestuur van SZN/Stichting het Bouwdepot.

Vlnr: Frank Verleg, Janine Slootmaekers, Giulietta Marani, Philippe de Jong, Jan Belon.

Heb je een goed idee voor SZN? Moeten we jou leren kennen?

Neem contact op met Marleen van der Kolk /// m.kolk@zwerfjongeren.nl