Algemeen bestuurslid Jan Belon

/// Wie: Jan Belon
/// Wat: bestuurslid SZN en Stichting het Bouwdepot
/// En verder: Sociaal ondernemer en ontwerper: mede-oprichter en directeur Strategie van Afdeling Buitengewone Zaken, oprichter en directeur Openr, oprichter en secretaris Seev

Waarom ben je in het bestuur van SZN gestapt?

“Waar ik ’s ochtends wakker voor word is om mijn creativiteit in te zetten voor kwetsbare doelgroepen. Die worden vaak niet meegenomen in beleid, want beleid wordt voor de meerderheid gemaakt. Met ons social designbureau Afdeling Buitengewone Zaken ben ik dagelijks bezig maatschappelijke vraagstukken op een onconventionele manier aan te pakken. Ik word er oprecht blij van om aan dit soort vraagstukken te werken; wij maken de toekomst. Er zijn in Nederland veel programma’s voor dak- en thuisloze jongeren, maar op straat merk je het niet; er zijn nog steeds heel veel jongeren dak- of thuisloos. Daar word ik droevig van. De afstandelijkheid, de houding van ‘zo is het systeem nou eenmaal’, ergert mij. SZN is een kleine stichting met grote ambities en inzet. Ik stroop graag m’n mouwen op om te kijken of ik voor SZN op een vernieuwende manier verandering voor deze doelgroep voor elkaar kan krijgen.”

De afstandelijkheid, de houding van ‘zo is het systeem nou eenmaal’, ergert mij. SZN is een kleine stichting met grote ambities en inzet.

Wat vind jij vernieuwend?

“Ik geloof in ongemakkelijke interventies om het urgentiebesef te benadrukken. Zo hebben we eens, voorafgaand aan een sessie met beleidsmakers, theezakjes aan hen rondgestuurd met uitspraken van dak- en thuisloze jongeren erop. Met de vraag: denk daar eens aan als je vanavond warm met een kopje thee op de bank zit. Tastbare bewijzen creëren, zoals met het Bouwdepot, werkt ook goed.”

Hoe ga je dit vanuit jouw rol en achtergrond aanpakken?

“Ik heb een pragmatische blik op de zaken en ben erg ongeduldig. Ik sta zelf met de poten in de klei en maak altijd meters. Met mijn ervaring, energie en gedrevenheid kan ik een goede vertaalslag maken van alle mooie woorden naar hoe we daar morgen mee aan de slag gaan. Dat vind ik leuk en ik kan Marleen daar goed in bijstaan. Als zij mij morgen belt, wil ik met haar sparren hoe we iets kunnen aanpakken, waar we onze energie op inzetten. Ik ben als ondernemer en ontwerper gewend van niets iets te maken en ik heb een frisse blik. Daarmee kan ik het vraagstuk van jongerendakloosheid opschudden en vooruit brengen. Ik wil graag het verschil helpen maken.”

Wat wil je dat SZN over tien jaar heeft bereikt?

“Dat we een omslag hebben weten te realiseren, de overheid het probleem weet op te vangen en we jongerendakloosheid in Nederland kunnen voorkomen. Gewoon aan de slag ermee.”

Het nieuwe bestuur van SZN/Stichting het Bouwdepot.

Vlnr: Frank Verleg, Janine Slootmaekers, Giulietta Marani, Philippe de Jong, Jan Belon.

Heb je een goed idee voor SZN? Moeten we jou leren kennen?

Neem contact op met Marleen van der Kolk /// m.kolk@zwerfjongeren.nl