Deze week: algemeen bestuurslid Giulietta Marani

/// Wie: Giulietta Marani
/// Wat: bestuurslid SZN en Stichting het Bouwdepot
/// En verder: Programmadirecteur Digicampus, bestuurslid GovTech , lid raad van adviseurs van innovatieplatform Alkemio

Waarom ben je in het bestuur van SZN gestapt?

“Ik vind het belangrijk dat iedereen de rust en ruimte heeft om te kunnen groeien en bloeien. Een fijn en veilig thuis en geld om te eten biedt daarvoor een stabiele basis. Ik ben erg onder de indruk van SZN’s lef en andere manier van kijken. En van de menselijke aanpak die de situatie van jongeren die het moeilijk hebben, en geen rust en ruimte hebben, direct verbetert. Daar wil ik graag aan bijdragen. Ik wil ook meedenken hoe SZN en het Bouwdepot jongeren kunnen helpen om problemen zoals schulden en dakloosheid te voorkomen.”

Ik ben erg onder de indruk van SZN’s lef, andere manier van kijken en de menselijke aanpak die de situatie van jongeren die het moeilijk hebben direct verbetert.

Wat wil je dat SZN over tien jaar heeft bereikt?

“SZN heeft echt gepionierd. Ze voeren het gesprek hoe we jongeren zonder stabiele basis rust en ruimte kunnen geven. Daardoor wordt er nu geëxperimenteerd met een basisinkomen. Ik zou het supertof vinden als we dat gesprek over tien jaar niet meer met elkaar hoeven te voeren en een basisinkomen voor kwetsbare groepen geen taboe meer is, maar gewoon in het beleid is opgenomen. Ook hoop ik dat er dan sowieso heel veel minder zwerfjongeren zijn.”

Hoe kun jij hier aan bijdragen, vanuit jouw rol en achtergrond?

“Ik ben er goed in om partijen bij elkaar te brengen en hen op een andere manier het gesprek aan te laten gaan. Door overheden, dienstverleners, marktpartijen, wetenschappers en de samenleving samen te brengen, krijg je inzicht in ieders behoeften, en gebruik je het potentieel en de capaciteit van al die partijen. Ik ben er om met Marleen te sparren hoe SZN dit kan benutten. Ik heb daarnaast een goed beeld van welke fondsen er zijn binnen de overheid, hoe SZN kan experimenteren met andere manieren van financiering en nieuwe kennis en expertise kan binnenhalen. Hoe kan SZN groeien, met een stabiele financiering en door samenwerking? Hoe organiseer je de dialoog, zodat de hele samenleving vindt dat alle jongeren de rust en ruimte verdienen om zich te ontwikkelen? Ik kan vanuit mijn netwerk verbindingen leggen met de juiste mensen en de vele initiatieven die er al zijn. Want je hoeft niet alles alleen te doen.”

Het nieuwe bestuur van SZN/Stichting het Bouwdepot.

Vlnr: Frank Verleg, Janine Slootmaekers, Giulietta Marani, Philippe de Jong, Jan Belon.

Heb je een goed idee voor SZN? Moeten we jou leren kennen?

Neem contact op met Marleen van der Kolk /// m.kolk@zwerfjongeren.nl