Voorzitter Philippe de Jong

/// Wie: Philippe de Jong
/// Wat: voorzitter bestuur SZN en Stichting het Bouwdepot
/// En verder: partner bij ADJ, voorzitter raad van toezicht perMens

Waarom ben je in het bestuur van SZN gestapt?

“Ik vind het belangrijk om als ondernemer ook maatschappelijk betrokken te zijn. Ik heb me daarom aan een aantal organisaties met een publiek doel verbonden. Dak- en thuisloze jongeren gaan me erg aan het hart. Vanuit mijn eerdere justitiële werk én privé weet ik dat een betere start veel leed had kunnen voorkomen. Als je als jongere gaat zwerven, worden je kansen ontnomen: in opleiding, werk, stabiliteit. De kans dat je later ontspoort is groot, dat gun je niemand. Het is heel belangrijk dat we dat voorkomen. Bijvoorbeeld met zoiets als het Bouwdepot, een heel bijzonder initiatief; effectief in z’n eenvoud. Ik wilde me daar graag aan verbinden en ben een paar jaar geleden in het bestuur gestapt. Het bestuur van SZN is een logische vervolgstap.”

Wat wil je dat SZN over tien jaar heeft bereikt?

“Het liefst wil ik dat we dan overbodig zijn, maar dat is misschien een brug te ver. Het zou mooi zijn als het ons lukt om jongerendakloosheid blijvend onder de aandacht van politici en beleidsmakers te houden, en om het probleem structureel drastisch te verminderen én te voorkomen. Het allerbelangrijkste is dat initiatieven om jongerendakloosheid te voorkomen (zoals het Bouwdepot) worden opgenomen in regelgeving. Je hebt dan misschien wel vormen van begeleiding nodig, maar wij hoeven het dan niet meer te initiëren en in stand te houden.”

Het zou mooi zijn als het ons lukt om jongerendakloosheid blijvend onder de aandacht van politici en beleidsmakers te houden, en om het probleem structureel drastisch te verminderen én te voorkomen.

Hoe ga je dit vanuit jouw rol en achtergrond aanpakken?

“Door Marleen, de directeur, te helpen het probleem van jongerendakloosheid voortdurend onder de aandacht te houden. Wij gaan er, ieder vanuit z’n eigen gezichtspunt, voor zorgen dat zij met goede informatie wordt gevoed, met de juiste mensen spreekt en in staat is het verhaal van SZN effectief te vertellen. Ik kom in mijn vak veel mensen tegen – in de politiek, bij ministeries, op gemeentelijk niveau. Door die contacten aan te spreken probeer ik deuren voor haar te openen. Wij zijn als bestuur ook klankbord voor Marleen; zij kan voortdurend met ons reflecteren op wat goed gaat en wat beter kan.”

Heb je zin om met het nieuwe bestuur ook voor SZN te beginnen?

“Zeker. Frank Verleg en Jan Belon ken ik al van het bestuur van Stichting het Bouwdepot. Net als ik zijn zij erg betrokken en willen ze met veel passie en humor tijd en energie in SZN stoppen. Ik zie uit naar de samenwerking met de nieuwe bestuursleden Janine Slootmaekers en Giulietta Marani. Ik kijk overigens met een diepe buiging en respect naar het vorige bestuur, zij hebben veel voor elkaar gekregen. We gaan met hernieuwde energie een nieuwe fase in.”

Het nieuwe bestuur van SZN/Stichting het Bouwdepot.

Vlnr: Frank Verleg, Janine Slootmaekers, Giulietta Marani, Philippe de Jong, Jan Belon.

Heb je een goed idee voor SZN? Moeten we jou leren kennen?

Neem contact op met Marleen van der Kolk /// m.kolk@zwerfjongeren.nl