Algemeen bestuurslid Janine Slootmaekers

/// Wie: Janine Slootmaekers
/// Wat: algemeen bestuurslid SZN en Stichting het Bouwdepot
/// En verder: directeur Onderwijs & Kwaliteit Techniek College Rotterdam; lid raad van toezicht van Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. en van Primo Schiedam; bestuurslid Stichting Consortium Beroepsonderwijs

Waarom ben je in het bestuur van SZN gestapt?

“In mijn onderwijsloopbaan tot nu toe heb ik meerdere malen studenten gesproken die een zwervend bestaan hadden. Ik was daarna altijd tot tranen geroerd. Hun onzekerheid, onmacht maar ook schaamte over hun situatie raakte mij. Deze jonge mensen verdienen dezelfde kansen op een goede toekomst als leeftijdgenoten. Achter de paar dakloze studenten die ik meemaakte, zit een hele groep. Die alleen maar groter wordt als we niet oppassen. Toen ik afgelopen zomer de vacature voor deze bestuursfunctie zag, heb ik geen moment getwijfeld. Ik zet mij graag vrijwillig in voor deze kwetsbare groep.”

Hun onzekerheid, onmacht maar ook schaamte over hun situatie raakte mij. Deze jonge mensen verdienen dezelfde kansen op een goede toekomst als leeftijdgenoten.

Wat wil je dat SZN over tien jaar heeft bereikt?

“Dat alle belangrijke stakeholders en beleidsmakers goed op hun netvlies hebben dat iedere jongere een dak boven het hoofd, en werk of onderwijs moet hebben. Onderwijs volgen en je ontwikkelen is een basisbehoefte in het leven. Ik gun alle jongeren een veilige en fijne tijd in het onderwijs. Daar zou voor wie dan ook geen onderscheid in moeten zijn.”

Hoe ga je dit vanuit jouw rol en achtergrond aanpakken?

“Ik ben ondernemend, gericht op vernieuwing en ik laat geen kans onbenut. Met mijn ervaring, pragmatische en mensgerichte aanpak wil ik Marleen adviseren en ondersteunen. Ik wil met haar meedenken, kijken met welke initiatieven we aan de slag kunnen, haar in contact brengen met de juiste mensen en met haar aan bepaalde overlegtafels zien te komen om jongerendakloosheid te bespreken. Ik heb een groot netwerk en ik ken goed de weg binnen het Nederlands onderwijsstelsel. Met ‘bestaanszekerheid’ op de politieke agenda; schat ik in dat we de wind in de zeilen hebben om het voorkomen van jongerendakloosheid nog steviger te agenderen.”

Het nieuwe bestuur van SZN/Stichting het Bouwdepot.

Vlnr: Frank Verleg, Janine Slootmaekers, Giulietta Marani, Philippe de Jong, Jan Belon.

Heb je een goed idee voor SZN? Moeten we jou leren kennen?

Neem contact op met Marleen van der Kolk /// m.kolk@zwerfjongeren.nl