Hoe kom je achter de woonbehoeftes van jongeren? Met de woonbehoefte-kaartenset kom je er samen met jongeren achter.

Dát er meer woonplekken voor jongeren nodig zijn, is duidelijk. Maar niet elke plek sluit aan bij de behoeften van dak- en thuisloze jongeren. Om te weten wát voor woonplekken nodig zijn, is het goed om hierover te praten met ervaringsdeskundige jongeren. OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren‘ heeft hiervoor een gesprekstool ontwikkeld.

Praten over woonbehoeftes

In het OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren’ werken de Technische Universiteit Eindhoven, SZN, social design-studio Joes + Manon en maatschappelijke opvangorganisatie Neos samen aan nieuwe passende woonoplossingen voor dak- en thuisloze jongeren. Joes + Manon hebben na de ontwerpsessies met de studenten en jongeren een kaartenset ontwikkeld om het gesprek over woonbehoeftes op gang te brengen. Beleidsmakers en jongeren spreken immers niet altijd dezelfde taal. Dak- en thuisloze jongeren hebben bovendien weinig woonervaring. Hoe verwoord je dan je woonwensen?

Woonbehoefte-kaartenset

Op elke kaart staat een woonthema en is er ruimte voor eigen invulling daarvan. De kaartenset is een praktisch startpunt voor een gesprek tussen (ex-)dak- en thuisloze jongeren en partijen die een rol kunnen spelen in meer woonplekken voor jongeren. Projectontwikkelaars, studentenhuisvesting, designers, bouwers, gemeenten, zorg, onderwijs en jongeren; iedereen kan er direct mee aan de slag!

Download de kaartenset

Over OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren’. In het OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren’ werken Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), SZN, social design-studio Joes + Manon en maatschappelijke opvangorganisatie Neos samen aan nieuwe passende woonoplossingen voor dak- en thuisloze jongeren.”

Over Joes + Manon. Social designstudio Joes + Manon biedt organisaties, kennisinstellingen, overheden en particulieren een creatieve helpende hand in complexe sociale uitdagingen. Het duo betrekt ervaringsdeskundigen tijdens het hele ontwerpproces en zet digitale en fysieke tools in als onderzoeksinstrument, activator van gesprekken en ijsbrekers.

Oproep aan Rijk en gemeenten: betaalbaar wonen en voldoende inkomen voor jongeren

mei 2021|

In het welvarende Nederland vallen jongeren die het zonder steun van hun ouders moeten zien te redden, tussen wal en schip. Dat is een maatschappelijk probleem. De oplossing: jongerendak- en thuisloosheid voorkomen door betaalbaar wonen en voldoende inkomen. Met deze concrete voorstellen van SZN kunnen gemeenten en het Rijk aan de slag.

WoonLab gaat geschikte huisvestiging voor (ex-dakloze) jongeren versnellen

december 2020|

SZN maakt zich hard voor betaalbare jongerenhuisvesting. Zo hebben we in 2020 het WoonLab 'Een (t)huis voor jongeren' opgezet, samen met TU/e, Neos en social design studio Joes+Manon. Het WoonLab gaat creatieve woonconcepten realiseren die voor jongeren echt het verschil kunnen maken.

Huishonger

december 2020|

Social design-studio Joes+Manon, samenwerkingspartner van SZN in het WoonLab 'Een (t)huis voor jongeren', heeft in 2020 een vernieuwend woonconcept voor dakloze jongeren onderzocht: hyperflexibel wonen op braakliggend terrein. In 2021 volgt een pilot. [...]

Online meeting ‘Een thuis voor alle jongeren’

december 2020|

Welke nieuwe woonconcepten kun je bedenken voor dak- en thuisloze jongeren? Ontwerpers en maatschappelijke organisaties gingen er in 2020 mee aan de slag. Op 1 februari 2021 presenteren zij hun bevindingen tijdens de [...]

Samen in gesprek over woonbehoeftes

september 2020|

Hoe kom je achter de woonbehoeftes van jongeren? Met de woonbehoefte-kaartenset kom je er samen met jongeren achter. Dát er meer woonplekken voor jongeren nodig zijn, is duidelijk. Maar niet elke plek sluit [...]

WoonLab ‘Een (t)huis voor jongeren’

september 2020|

Hoe kom je achter de woonbehoeftes van jongeren? In het WoonLab 'Een (t)huis voor jongeren' werken architectuurstudenten, ervaringsdeskundige jongeren en experts aan nieuwe woonoplossingen voor dak- en thuisloze jongeren.