Hoe kom je achter de woonbehoeftes van jongeren? Met de woonbehoefte-kaartenset kom je er samen met jongeren achter.

Dát er meer woonplekken voor jongeren nodig zijn, is duidelijk. Maar niet elke plek sluit aan bij de behoeften van dak- en thuisloze jongeren. Om te weten wát voor woonplekken nodig zijn, is het goed om hierover te praten met ervaringsdeskundige jongeren. OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren‘ heeft hiervoor een gesprekstool ontwikkeld.

Praten over woonbehoeftes

In het OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren’ werken de Technische Universiteit Eindhoven, SZN, social design-studio Joes + Manon en maatschappelijke opvangorganisatie Neos samen aan nieuwe passende woonoplossingen voor dak- en thuisloze jongeren. Joes + Manon hebben na de ontwerpsessies met de studenten en jongeren een kaartenset ontwikkeld om het gesprek over woonbehoeftes op gang te brengen. Beleidsmakers en jongeren spreken immers niet altijd dezelfde taal. Dak- en thuisloze jongeren hebben bovendien weinig woonervaring. Hoe verwoord je dan je woonwensen?

Woonbehoefte-kaartenset

Op elke kaart staat een woonthema en is er ruimte voor eigen invulling daarvan. De kaartenset is een praktisch startpunt voor een gesprek tussen (ex-)dak- en thuisloze jongeren en partijen die een rol kunnen spelen in meer woonplekken voor jongeren. Projectontwikkelaars, studentenhuisvesting, designers, bouwers, gemeenten, zorg, onderwijs en jongeren; iedereen kan er direct mee aan de slag!

Over OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren’. In het OntwerpLab ‘Een (t)huis voor jongeren’ werken Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), SZN, social design-studio Joes + Manon en maatschappelijke opvangorganisatie Neos samen aan nieuwe passende woonoplossingen voor dak- en thuisloze jongeren.”

Over Joes + Manon. Social designstudio Joes + Manon biedt organisaties, kennisinstellingen, overheden en particulieren een creatieve helpende hand in complexe sociale uitdagingen. Het duo betrekt ervaringsdeskundigen tijdens het hele ontwerpproces en zet digitale en fysieke tools in als onderzoeksinstrument, activator van gesprekken en ijsbrekers.