Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) stond deze maand in de podcast van het Bouwdepot uitgebreid stil bij de problematiek van dak- en thuisloze jongeren, waarbij de ouders niet aan de wettelijke onderhoudsplicht ‘kunnen of willen voldoen’. “Gemeenten mogen in deze uitzonderlijke situatie de maandelijkse uitkering van 255 euro per maand aanvullen. Mijn collega-staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en ik zien dat gemeenten wel de mogelijkheid hebben, maar daar geen gebruik van maken.” Met het Bouwdepot spreken we in den lande ook veel met lokale politici, beleidsmakers, raadsleden en andere betrokkenen over de situatie van de jongeren. Wat opvalt: zij stellen dat ze moeten uitzoeken hoe dit binnen hun gemeente mogelijk is en vragen aan het Rijk om dit gat opgelost te krijgen.

Mariënne van Dongen
Wethouder Sociaal Domein gemeente Veldhoven

“Ik ben regionaal actief in allerlei soorten gremia, alles wat kwetsbare doelgroepen in het sociaal domein raakt. Ik had het feit dat de lage uitkering voor jongeren tussen 18-21 leidt tot nog meer problemen en een grotere kans op dakloosheid niet zelf zo in beeld om heel eerlijk te zijn. Dat had ik niet op het netvlies. Het is niet dat ik het niet weet – ik weet hoe het zit met hun uitkeringen – maar ik heb me nooit gerealiseerd dat dit zo’n item is voor deze doelgroep.”

Luister hieronder naar een kort audiofragment met Mariënne van Dongen.

Renate Richters
Wethouder Zorg & Welzijn en Jeugdhulp gemeente Eindhoven

“Maatschappelijke opvang en jeugdhulp valt in mijn portefeuille. We weten dat jongeren die dakloos worden heel vaak ook problemen hebben in hun vroege jeugd en vaak ook hulp hebben gehad. Zestig procent van de mensen die dakloos worden hebben in hun jeugd ook allemaal problemen gehad.”

Luister hieronder naar een kort audiofragment met Renate Richters.

Het team van het Bouwdepot was in september 2020 gastredacteur voor het platform ‘Iedereen onder een dak’. We hebben hiervoor met zes experts gesproken over de inkomenspositie van jongeren en de aanpak van het Bouwdepot.