“Nu volg ik een opleiding om lasser te worden. Daar is ook veel vraag naar. Dat vind ik belangrijk.”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.

‘Ik doe een opleiding waar ik ook echt een baan in kan vinden’

David (22) woont in een huis met twaalf andere jongeren. Het is een huis voor begeleid wonen. Thuis wonen ging niet meer; David groeide op in een onveilige thuissituatie.

David: “We eten hier nooit samen. Dat is oké. Soms is het hier wel een beetje druk. Ik sta op een wachtlijst voor een eigen studio.”

Kostschool

Toen ik niet meer thuis kon wonen, heb ik een tijd in Israël op een kostschool gezeten, een streng-religieuze instelling. Wij noemen dat een Yeshiwa. Ik had net als de orthodoxe joden van die lange krullen. Ik was zo ongelukkig. Na twee jaar heeft mijn oom mij daar weggehaald.”

Lasser

Bij thuiskomst ben ik onder begeleiding van jeugdzorg gekomen. Mijn oom heeft ervoor gezorgd dat ik weer naar school ging. Nu doe ik een opleiding om lasser te worden, daar is veel vraag naar. Dat vind ik belangrijk, een opleiding waar ik ook echt een baan in kan vinden.”

Rappen

“Mijn grote escape is rappen. Muziek is mijn beste vriend. Ik schrijf m’n eigen teksten. Ik vind de ‘gangster rap’ niet bij mij passen. Daarom wil ik een andere stijl vinden, maar zover ben ik nog niet. Iets opnemen kost ook echt veel geld.”

Leren betalen

“Ik heb op verschillende plekken gewoond en ben door meerdere instanties geholpen. Ik kreeg alleen geen hulp bij het regelen van mijn vaste lasten. Ze zeiden wel dat ik dingen moest betalen, maar niet hoe. Het ging de hele tijd mis. Toen ik een wat betere band met mijn moeder kreeg, heeft zij mij geleerd om bijvoorbeeld een automatische afschrijving voor mijn huur in te stellen. Dan hoef je daar niet meer over na te denken.”

Ervaringsdeskundige

“Er zijn wel instanies die je hierbij kunnen helpen. Maar jongeren weten deze niet te vinden. Ik ga nu zelf als ervaringsdeskundige aan de slag bij ExpEx (Experienced Experts). We zijn hard bezig om zichtbaar te worden voor jongeren die hulp willen.”

Oma helpen

“Kerst vind ik superleuk. Gezellig. Meestal vier ik het met mijn vrienden en heel soms met familie. Dit jaar ben ik door mijn oom en oma uitgenodigd. Ik ga er een week naartoe. Zo kan ik mijn oma helpen bij het koken, en natuurlijk afwassen.”

Niemand wil als 18-jarige een zwervend bestaan leiden zonder enig perspectief. Toch is dat helaas een realistisch voorland voor 20.000 jongeren in Nederland.

We naderen de kerst, een periode van bezinning en even stilstaan. Wat SZN betreft staan we stil bij het leven van dakloze jongeren. Ondanks de groei van onze economie, daalt het aantal dak- en thuisloze jongeren niet.

In 2004 waren er in Nederland zo’n 4000 dakloze jongeren, nu in 2017 zijn er minimaal 12.400 dakloze jongeren in ons land.

David zal in 2018 aan het werk kunnen als lasser en zijn eigen geld verdienen. Wij roepen politiek, gemeenten en u op om te investeren in jongeren als David. Jongeren in een kwetsbare positie.

Dakloosheid onder jongeren voorkomen is volgens ons mogelijk door: een veilige en betaalbare woonplek, voldoende inkomen om van te leven en schulden maken niet hoeft, leren en uitzicht op een baan en ondersteuning als nodig. Kortom: ‘De basis op orde’.