SZN heeft met de 18+-doos een prijs gewonnen in de categorie Urban Poverty van het What if Lab van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Dutch Design Foundation. De doos is een verjaardagscadeau voor alle jongeren die 18 jaar worden en bevat een mix van leuke en handige dingen voor deze mijlpaal, naast informatie en ondersteuning. Want het is leuk om 18 te worden, maar de rechten en plichten die daarbij komen, kunnen een valkuil zijn voor jongeren zonder een goed sociaal netwerk. SZN wil met de doos alle jongeren bereiken die ondersteuning nodig hebben bij hun groei naar volwassenheid, en zo voorkomen dat hun verjaardag hen in de problemen brengt. Designers Lucas Maassen en HEYHEYdeHaas gaan samen met jongeren, SZN en experts op zoek naar een oplossing.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacyverklaring.
Ik Accepteer

“SZN is blij met de samenwerking met social designers en hoopt zo beweging te krijgen in het taaie maatschappelijke vraagstuk waar dak- en thuisloze jongeren dagelijks mee te maken hebben.”

Doe je mee?

Welke social investeerder, financierder, fonds of producent wil met ons de 18+doos realiseren?

Tijdens de Dutch Design Week presenteren we de 18+doos aan het publiek. Daarna gaan we in een paar gemeenten met jongeren het prototype testen. Hiervoor zijn we op zoek naar denk- en doekracht en naar financieringskansen. Wie doet er met ons mee?

Wat kan ik er mee in mijn werk met jongeren?

Met de 18+-doos willen we publiek-private samenwerking aanmoedigen. We geloven namelijk dat deze twee elkaar kunnen versterken. Het doel? Voorkomen dat jongeren na hun 18e verjaardag in de problemen komen.  Ben je geïnteresseerd om dit idee in jouw gemeente van de grond te krijgen?

Heb je vragen of interesse…

…ik ben te bereiken op
06 30720138 of
m.kolk@zwerfjongeren.nl

Marleen van der Kolk

Feest: 18 jaar!

Alle jongeren worden 18, sommigen hebben extra ondersteuning nodig. Wie 18 is, is voor de wet meerderjarig. Jaarlijks verlaten 20.000 jongeren om die reden de Jeugdzorg. Een goede overgang naar volwassenenzorg is er nog niet, en veel van hen zijn nog niet klaar om hun leven zelfstandig vorm te geven. Ouders zijn vaak (financieel) buiten beeld, een sociaal netwerk is er nauwelijks. Wel zijn er vaak schulden, geen veilig thuis en fysieke of psychische problemen. 18-jaar worden brengt grote vragen voor jongeren met zich mee, zeker voor deze 20.000 jongeren in Nederland: hoe red je het financieel? Waar ga je wonen? Wat doe je met je studie of werk?

Eerste mijlpaal op Dutch Design Week

SZN ontwikkelt een prototype van de doos, samen met de ontwerpers Lucas Maassen en Erik de Haas, deskundigen en jongeren. Tijdens de Dutch Design Week (20-28 oktober 2018), een van de grootste designevenementen ter wereld, is de eerste mijlpaal: dan wordt de 18+-doos gepresenteerd aan het grote publiek. Daarna worden organisaties en private partijen gezocht die de doos verder willen helpen ontwikkelen en één à twee gemeentes die de doos willen testen, samen met jongeren.

De 18-doos is een idee die de komende tijd uitgewerkt zal worden met social designers, jongeren en partners. SZN is blij met deze samenwerking omdat zij op een andere manier naar de knellende werkelijkheid van dak- en thuisloze jongeren kijken. SZN is op zoek naar andere perspectieven om naar het vraagstuk van jongerendakloosheid te kijken. Een aanpak om beweging te krijgen in het taaie maatschappelijke vraagstuk waar dak- en thuisloze jongeren dagelijks mee te maken hebben.

Samen investeren in alle jongeren

Met de 18+-doos wil SZN de samenleving (gemeenten, private partijen, burgers) activeren te investeren in jongeren en dat ieder zijn deel daarin neemt. De doos laat alle jongeren die 18 worden op een positieve manier zien en ervaren wat meerderjarig worden met zich meebrengt, met alle offline en online steun en informatie die zij op dat moment nodig zouden kunnen hebben. Alle jongeren die 18 worden krijgen dezelfde doos, met op onderdelen maatwerk in het aanbod. De gedachte is dat jongeren uit de jeugdzorg vouchers voor ondersteuning ontvangen die andere niet jongeren ontvangen.

Met lef het verschil maken

SZN heeft het idee voor de 18+-doos ingestuurd voor de ideeëncompetitie van het ‘What if Lab: smart society meets design’. Het What if Lab is onderdeel van het programma ‘Samen Organiseren’, waarin de VNG, gemeentelijke innovatieaanjagers ism Initiate en de Dutch Design Foundation zoeken naar vernieuwende manieren en mensen met lef om samen complexe sociaal-maatschappelijke vraagstukken op te lossen. SZN was een van de drie prijswinnaars. De 18+-doos en de twee andere ideeën kunnen volgens de jury het verschil maken naar een beter Nederland.

Meer informatie VNG realisatie

De 18+-doos wordt in oktober tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd aan het grote publiek.

Partners en de social designers

Ontwerper/kunstenaar

Lucas Maassen

Ontwerp partner

HEYHEYdeHAAS

Info delen? Graag!