Een jaar lang een vast maandelijks inkomen

Het Bouwdepot

Wat is het Bouwdepot?

Het Bouwdepot is een pilot waarin thuisloze jongeren een jaar lang een vast maandelijks inkomen ontvangen, om zelf te bouwen aan hun toekomst. In februari 2020 ging de eerste editie van start. Met vijf jongeren tussen de 18 en 21 jaar, uit de steden Rotterdam, Eindhoven en Den Haag. Ieder van hen heeft een eigen verhaal, maar ze komen allen uit een onveilige thuissituatie. Hierdoor zijn ze op straat, in de crisisopvang of op de bank van iemand anders beland. Het Bouwdepot gelooft dat deze jongeren behalve een gelijke behandeling, vooral gelijke kansen nodig hebben. Zodat ook zij zich kunnen richten op een studie, een (bij)baan, of eigen woonruimte. Net als hun leeftijdsgenoten.

Om te bouwen aan die toekomst, is een pakket ontworpen dat bestaat uit verschillende ‘bouwstenen’. Met als belangrijkste basis: vertrouwen en waardering. Want juist daar ontbrak het thuis vaak aan.

De Podcast

We willen de bevindingen van het Bouwdepot met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Zo proberen we andere gemeenten te inspireren onze pilot voort te zetten. Dit doen we door middel van mini-podcasts. Hierin proberen we de struggles en successen van zowel jongeren als hun begeleiders zo open mogelijk te delen.

Met het Bouwdepot in je WhatsApp-contacten blijf je op een bijzondere manier op de hoogte van het Bouwdepottraject. Elke maand ontvang je persoonlijk een nieuwe minipodcast en andere updates. Via de knop hieronder ga je direct door naar WhatsApp. Klik op ‘Verzend’ en je bent erbij! (Het is het gemakkelijkst om dit op je telefoon te openen of via WhatAapp-desktop). Je kunt ook een bericht met ‘aanmelden’ sturen naar 06-82186312.

Deze Bouwdepotpilot duurt een jaar. Er worden dus minimaal 12 berichten naar je gestuurd. Je komt niet in een WhatsApp-groep en je kunt je altijd makkelijk afmelden door dit in een WhatsApp-bericht te melden.

Een trailer

Bouwdepot podcast URL’s: Soundcloud, Spotify, Apple podcast

Het Bouwdepot

In de media

Spijkers met koppen | NPO, radio 2, vanaf 1.23 over de aanpak het Bouwdepot. Samen met social designer Manon van Hoeckel. | 2 mei 2020

Achttien en op eigen benen: ‘Bel maar als er wat is’ | VPRO, Argos, Dossier #buitengesloten | 15 mei 2020.

Hoe Carmen dakloos werd (podcast) | VPRO, Argos, Dossier #buitengesloten | 15 mei 2020.

“Om een stevig huis te bouwen, heb je eerst een goede fundering nodig.”

Samenwerking

Het Bouwdepot is een bijzondere samenwerking tussen Stichting Zwerfjongeren Nederland, Stichting Mara Projecten Den Haag/Rotterdam, Stichting Basisberaad Rotterdam, Neos Eindhoven, Hogeschool Utrecht, ontwerpers Manon van Hoeckel en Hannah van Luttervelt, thuisloze jongeren en hun begeleiders.

Ondersteund door de samenwerkingspartners:

Nieuwsbrief

Wij houden u graag op de hoogte van ons werk en de resultaten die wij boeken. U kunt zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.