De gemeente Zaanstad gaat via een proef na of mensen die ervaring hebben met psychiatrie, verslaving of dak- en thuisloosheid een rol kunnen spelen bij de wijk- en jeugdteams. ‘Ervaringsdeskundigen hebben vaak niet zo veel woorden nodig om een ander te begrijpen’, geeft Leo de Roos aan. Hij organiseert het project.

Een voorbeeld maakt de opzet duidelijk: Stel je zoekt hulp omdat je schulden hebt, geen werk hebt en eigenlijk veel te veel drinkt. Je bent bij een sociaal wijkteam terecht gekomen. Dan krijg je een ‘keukentafelgesprek’ met een professionele hulpverlener. Die probeert een antwoord op je vraag te vinden. Maar je kunt dan ook, als je het wilt, in contact gebracht worden met iemand die er alles van af weet hoe het is om verslaafd te zijn.

Leo de Roos, die zelf een roerig verleden heeft, is bezig om in Zaanstad een team te vormen van mensen die ervaring hebben met psychiatrische of verslavingsproblemen. Hij doet dit in opdracht van Zorgbelang Noord-Holland, dat subsidie krijgt van de gemeente Zaanstad.

Gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijk op het terrein van zorg. Het is voor hen belangrijk om mensen te bereiken. Ervaringsdeskundigen kunnen daar mogelijk een rol bij spelen. ‘We kunnen helpen om de hulpvraag duidelijk te krijgen, zegt De Roos. ‘Wij herkennen een situatie, uit eigen ervaring. En we kunnen ook helpen om de druk van de ketel te halen’.

Lees het complete artikel over dit experiment op:

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article27190050.ece/Proef-met-ervaringsdeskundigen-bij-wijkteams-Zaanstad