In september bestond het Pension Spaarnezicht aan de Kruisweg tien jaar. Pension Spaarnezicht is een pension voor dak- en thuisloze jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar. Het werd in september 1994 feestelijk geopend door Erica Terpsta (de toenmalige staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Sport). Het bestuur van Pension Spaarnezicht is verheugd dat zij in de afgelopen 10 jaar ruim 900 dak- en thuisloze jongeren succesvol heeft opgevangen. Van deze jongeren blijkt inmiddels de helft bij opname jonger dan 18 jaar. De bewoners van het pension zijn zowel jongens als meisjes van Nederlandse en buitenlandse afkomst, allen met hun eigen verhaal, achtergrond en problematiek(en). Pension Spaarnezicht stelt zich tot doel deze jongeren kortdurend onderdak te bieden en via een persoonsgerichte, individuele bena¬dering te begelei¬den naar zelfstandige woonruimte, werk en scholing.


Pension Spaarnezicht is in staat geweest om het grote aantal jongeren dat is aangemeld en opgenomen in het pension de noodzakelijke zorg en aan¬dacht te geven en weer een perspectief te bie¬den. Dit is vooral te danken aan de bijzondere inspanning van het personeel en de goede samenwer¬kingsrelaties met instellingen op het terrein van de jeugdgezondheidszorg, de jeugdbescherming, de jeugdzorg en organisaties op het terrein van werk en scholing. Meer dan de helft van deze jongeren is begeleid naar werk en/of scholing. Een derde van de uitgestroomde jongeren is na het verblijf in Spaarnezicht zelfstandig gaan wonen, de overige jongeren zijn grotendeels naar begeleide woonvormen vertrokken of bij familie/kennissen ingetrokken.
Vele mensen, instellingen, organisaties, bedrijven en overheden hebben zich al die jaren ingezet om de doelen van pension Spaarnezicht te kunnen realiseren. Daarbij gaat het niet alleen om mensen en organisaties die financieel hebben bijgedragen, maar ook om al diegenen die met veel enthousiasme en vrijwillige inzet er voor hebben gezorgd dat het pension weer een toekomst aan dak- en thuisloze jongeren kan bieden. Door de inzet van het bedrijfsleven hebben veel van deze jongeren daarbij weer een plaats op de arbeidsmarkt gekregen.
In de vorm van een minisymposium in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis is op 30 september stilgestaan bij de jongeren die het pension bewonen. Wie zijn zij, wat brengt hen in pension Spaarnezicht en wat zijn hun perspectieven? Ter aandenken van het 10-jarig bestaan van pension Spaarnezicht is tot slot een jubileumboek aangeboden aan Maarten Divendal, wethouder jeugdzaken van Haarlem. De Stichting Zwerfjongeren Nederland heeft een bijdrage aan het symposium geleverd in de vorm van een lezing over de huidige stand van zaken met betrekking tot zwerfjongeren in Nederland.