We Demand Attention heet de manifestatie die op 31 januari jongleden plaatsvond in de Melkweg in Amsterdam. Een zaal vol met hulpverleners, politici en niet te vergeten: zwerfjongeren. Want naar deze jongeren moet eindelijk eens geluisterd worden, zo zegt initiatiefneemster Aziza Oumoussi.


Plankenkoorts heeft ze niet, maar hetzelfde geldt voor een dak boven haar hoofd. Inmiddels is Aziza Oumoussi verworden tot spreekbuis van zwerfjongeren. Vorig jaar won zij de Altijd Onderwegprijs met het Rap-project Attention. Ook sprak zij President Balkenende aan op het jeugdbeleid in Nederland, die beloofde in gesprek met haar te treden. En deze keer schroomt zij niet wethouders, hulpverleners en lotgenoten bij elkaar te brengen en ze te wijzen op de schijnende problematiek.
Zelf is zij op straat beland toen zij veertien was. Nu is zij bijna 21. “Ik heb een paar keer op straat moeten slapen en dat is onbeschrijflijk zwaar. Er zijn te weinig opvangplaatsen en voor jongeren is het onmogelijk om zonder enige steun op straat te overleven. Je ziet het overal om je heen: verslaving, prostitutie en criminaliteit zijn het gevolg. We zijn een vergeten groep waar beter naar geluisterd moet worden. De regels die voor ons zijn gemaakt, passen totaal niet bij onze leefstijl en daardoor raken we steeds verder in de knel.”
De directe aanleiding om nu aandacht op te eisen is de dood van haar vriendin Shakira, ook een meisje zonder huis. Uit pure wanhoop pleegde zij afgelopen november zelfmoord. Onderdeel van de manifestatie is een herdenkingsplechtigheid, met daarbij de muziek die Aziza speciaal heeft geschreven voor haar overleden vriendin.
Aziza opent zelf de manifestatie. Haar toespraak is treffend en wordt regelmatig onderstreept door applaus van haar lotgenoten. Kopstuk van het debat is de Amsterdamse wethouder Jeugd Ahmed Aboutaleb, van de PvdA. Al snel wordt duidelijk waar de grootste problemen zitten: gebrek aan een veilig huis, wachtlijsten, elkaar tegensprekende regelingen, indicatiestelling en te weinig geld en middelen om gemotiveerd te blijven. Maar dat de problemen duidelijk zijn, wil nog niet zeggen dat ze makkelijk zijn op te lossen. Tot ergernis van de jongeren en een aantal hulpverleners wijst de wethouder verschillende malen naar de landelijke overheid en naar Bureau Jeugdzorg. In het kader van de discussie over de opvang van 18 tot 23 jarigen, geeft de wethouder aan inmiddels bezig te zijn met oplossingen. Mentorschap wordt genoemd als mogelijkheid om de zwerfjongeren een zetje in de goede richting te geven. Maar een directe oplossing voor het gebrek aan opvangplaatsen is er nog niet.
Na optredens van zwerfjongeren Eriel, Erwin, Wendy en anderen zet het debat zich voort met fractievoorzitter Erik van den Burg, van de VVD. Ook daarna kunnen de bezoekers weer luisteren naar muziek van The Vision, Miss Vie, G. Key en anderen. Concreet resultaat van de middag is de belofte van wethouder Aboutaleb om in kleiner comité met Aziza verder te praten. “Want op sommige punten kan de gemeente de situatie voor zwerfjongeren weldegelijk verbeteren”, zegt de wethouder. Dus: wordt vervolgd.