Peter Faber voor SZN in ziekenhuis!
Acteur Peter Faber, lid van ons Comité van Aanbeveling, verzorgde 10 februari jl. in de centrale hal van het AMC een ludieke inwijding van het kunstwerk. Staande voor de ‘muur’ met brievenbussen en bellen zong hij, sprong hij, acteerde hij en vroeg hij aandacht voor de problematiek – met een groot enthousiasme dat betrokkenheid verraadt. Hij duwde, temidden van de pers, een aanmeldingskaart voor donateurs door de brievenbus, een gebaar dat gedurende deze campagne niet vaak genoeg herhaald kan worden door geïnteresseerde kunstliefhebbers en andere mensen met het hart op de goede plek.
Rappen in provinciehuis Utrecht
Het kunstwerk werd begin maart feestelijk ontvangen in het provinciehuis Utrecht. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de ceremonie vlak vóór de Statenvergadering werd gehouden, maar helaas, deze ging niet door. SZN-huisrapster Iriel Sayeed vertolkte desalniettemin heel mooi de leefwereld van dak- en thuislozen voor enkele aanwezige statenleden, die geïnspireerd de vonk konden doorgeven op de volgende plenaire vergadering. Gedeputeerde mevrouw A. Kamp vertelde over het belang dat de provincie hecht aan een goede opvang en begeleiding van de circa 200 dak- en thuisloze jongeren in haar regio. SZN-bestuurslid Ton Mutsaers hield een warm pleidooi voor de aanwezigen om naast het kunstwerk óók de jongeren onderdak te bieden, en wel middels financiële ondersteuning. “Mensen denken misschien ‘het is tuig dat rondhangt’. En dat is het soms, tuig. Maar dat is de buitenkant. Het gaat echter om jonge mensen, kinderen nog, die óók recht hebben op een leefbare toekomst, daar naar verlangen, maar dat zelf niet voor elkaar krijgen. Jonge mensen die vaak een zee van ellende achter de rug hebben. Die weinig reden hebben andere mensen te vertrouwen. Die jongeren willen en moeten we helpen.�
Stadsdichter Groningen actief voor zwerfjongeren
Vlak voor Pasen vond het kunstwerk onderdak in de hal van het Gemeentelijk Informatie Centrum in Groningen. Bij de opening kwam ook weer poëzie aan bod, maar nu door de nieuwe Groningse stadsdichter Ronald Ohlsen, die speciaal voor zwerfjongeren een gedicht had geschreven (diezelfde ochtend nog voltooid!). Rosemarijn de Boer, vakdirecteur van de Publieke Dienstverlening (Dienst Informatie & Administratie) was blij met de symbolische, kunstzinnige aandacht voor mensen ‘die niet hun adres aan de gemeente kunnen doorgeven’. Zorgwethouder René Paas stelde het aantal zwerfjongeren – net als staatssecretaris Ross – vast als een symptoom voor falend jeugdbeleid, en sprak de hoop uit dat er ‘voor iedereen in Groningen een vaste plek komt om nieuwe gymschoenen onder te zetten’. Onder de aanwezigen waren ook enkele bewoners van het Hoendiephuis in Groningen, waar het ‘huisjes’-deel van het kunstwerk later stond.
Sanne Wallis de Vries bezoekt als koningin pension
Cabaretière Sanne Wallis de Vries hielp SZN begin april aan een hoop Friese publiciteit toen ze vanaf ‘het bordes’ van pension Het Huis voor Jongeren (Leeuwarden) de bewoners en begeleiders toesprak. Het ‘bekoorde de majesteit ten zeerste’ om tevens een perkament te tonen aan het volk waarop ons gironummer 4500.400 vermeld stond. De jongeren wisten niet wat ze hoorden toen de cabaretière opeens overschakelde op een lied van Anita Meijer: Why tell me why. Het was overigens de eerste keer dat Sanne, vooral bekend van het televisieprogramma Kopspijkers, na de bevalling van haar dochter in het openbaar een act verzorgde.