Wethouder Langius in debat
De gemeente Assen is van plan de hulp aan zwerfjongeren te verbeteren en wil weten wat jongeren nodig hebben om ze goed op te kunnen vangen. Ze wil meer opvangplekken bieden en een betere begeleiding mogelijk maken. Onder andere door meer afstemming tussen bestaande hulpaanbieders. Daarmee opende wethouder Alex Langius het Lagerhuisdebat in Assen.
Brian neemt het woord
Jongeren uit Assen en omgeving kregen op 15 december 2010 de kans om hun wethouder te vertellen wat zij ervan vonden. Voorafgaand aan het debat – tussen zwerfjongeren, hulpverleners en beleidsmakers – werden zij getraind in het openbaar spreken en ‘je punt maken’ en de spelregels van het debatteren. De jongeren waren flink op dreef en verzamelden vele punten die ze voor het voetlicht wilden brengen. Bijvoorbeeld: te weinig (nacht en crisis) opvang gericht op jongeren, dat er te weinig vanaf ‘de straat’ wordt doorverwezen naar hulp, dat je soms niet eens geld hebt om naar de opvangplek te kunnen reizen, dat indicaties vaak tegen je werken (om verschillende redenen) en dat je als jongere–eenmaal op een vaste plek- actiever begeleid wil worden naar scholing of werk. De waardevolle rol van de zogenaamde informele opvang werd ook nog door een hulpverlener benadrukt.

De debattrainers waren tijdens het debat er ook voor om af en toe een opmerking te maken over hoe het debat ging: “het valt op dat jullie al bezig zijn met het zoeken naar oplossingen met elkaar, heel goed!” Een van die oplossingen, was bijvoorbeeld het aanbod van de jongerenwerkers van Assen om meer informatiemateriaal (een sociale kaart) te verspreiden, ook op de scholen. De wethouder uitte verder zijn onvrede over het ‘tussen wal en schip’ vallen van jongeren, die nergens terecht konden: “dat moet gewoon geregeld!”. In een debat vliegt de tijd en kan nooit alles afdoende besproken worden, dus de vraag aan het eind van het debat was dan ook: hoe nu verder? Aziza van het landelijk platform United Voices scherpte de vraag nog meer aan: wanneer gaan we verder? De wethouder gaf toe: hoe concreter hoe beter, dus werd er gelijk naar een datum gezocht door de gemeente ambtenaren en tekende de jongeren zich in op een lijst om bij de volgende keer weer mee te doen. SZN en de debattrainers van het NJR zijn samen met de gemeente dan ook zeer blij met de goede moed en doorzettingsvermogen van alle jongeren! Wij hopen op een goed vervolg en zullen daarover berichten als de tijd rijp is.