De provincie Gelderland heeft de dakloosheid sinds kort definitief de oorlog verklaard. In 2007 mag niemand meer onvrijwillig dakloos zijn, zo stelt een collegewerkplan. Om deze ambitieuze doelstelling te halen, wordt in elk van de acht GSO-steden een ‘Aanvalsplan Dakloosheid’ ontwikkeld.


Daarnaast organiseerde de provincie van 12 november tot en met 26 november de Gelre-Hometour. Dit was een manifestatie, waarbij Gelderse steden als Doetinchem, Ede, Zutphen, Arnhem en Nijmegen ontmoetingen en discussies organiseerden tussen daklozen, beleidsmakers, hulpverleners en buurtbewoners.
In alle steden werden zogenaamde ’terrasdebatten’ georganiseerd, waarbij het onderwerp zwerfjongeren ruime aandacht kreeg. Ook werd de muziektheatervoorstelling Er zit een gat in mijn stoel opgevoerd. De Gelre-Hometour was een activiteit van het project STEM, één van de vijf deelprojecten van “De Gelderse Strijd tegen Dakloosheid”.
Een ander specifiek deelproject is ‘zwerfjongeren’, onder leiding van Anne de Vries. Verantwoordelijk gedeputeerde Hans Esmeijer: ‘Samen met de steden zetten we er onze schouders onder. Het is onze ambitie om voor alle daklozen zodanige voorzieningen te scheppen dat niemand nog tegen zijn wil dakloos is.’ Stichting Zwerfjongeren Nederland zal er nauwlettend op toezien of de goede voornemens in daden worden omgezet.
Zie ook www.gelderland.nl/dakloosheid