Van de Straat vraagt voortdurend aandacht voor zaken die zwerfjongeren raken. Op 24 juni was er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. In dat overleg heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma onder andere de volgende punten aangegeven:
- als jongeren tijdens de 4 weken zoektijd in de problemen komen mag aan hen een voorschot worden verstrekt
- jongeren die nog op school zitten of in detentie kunnen eerder starten met het aanvragen van een uitkering zodat zij niet in een ‘gat’ vallen
- gemeenten mogen jongeren tijdens de 4 weken zoektijd begeleiden.
Klijnsma nodigde gemeenten uit om met voorstellen te komen voor gemeentelijke experimenten. Zij zal deze informatie in een verzamelbrief aan gemeenten sturen.
Voorafgaand aan het AO werd het rapport ‘Buitenspel’ van de inspectie van SZW openbaar. De inspectie heeft onderzoek gedaan in hoeverre de uitvoering van de WWB en WW t.a.v. jongeren (18-27 jaar) adequaat is. Hiermee bedoelt zij; doet de uitvoering wat ze volgens de wetgeving moet doen? En wordt er een bijdrage aan het vergroten van kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt geleverd?
De inspectie van SZW constateert dat UWV en gemeenten meer moeten doen om jongeren aan een baan te helpen. Lees hier de rapporten van ‘Buitenspel’ oa over de kwaliteit van de dienstverlening aan jongeren bij de afdeling werk en inkomen.
Lees hier de brief die Van de Straat aan de vaste kamercommissie stuurde.
Er is een groot aantal moties ingediend, door verschillende Kamerleden. Er is o.a. geconstateerd dat de groep kwetsbare jongeren in de bijstand als gevolg van de Participatiewet naar verwachting zal groeien en dat de zoekperiode in de bijstand leidt tot problemen. Hierdoor kunnen deze jongeren uit het zicht van gemeenten raken. De regering is verzocht om het al dan niet hanteren van een zoekperiode in de bijstand voor jongeren tot 27 jaar over te laten aan gemeenten.