Van 24 tot en met 30 maart 2014 vindt de 40e Week van de Psychiatrie plaats. De Week start met de Breingeindag op maandag 24 maart 2014. Er is tijdens deze week aandacht voor mensen met psychische en psychiatrische problematiek, verslavingsproblematiek en dak- en thuisloosheid.

De titel van de Week van de Psychiatrie 2014 is ‘Baas in eigen leven?!’ en heeft als uitgangspunt dat mensen met psychische problematiek zoveel mogelijk de regie moeten kunnen (blijven) voeren over hun eigen leven. Dit sluit aan bij alle veranderingen in de GGz en daarbuiten: het wonen in de wijk, de eigen verantwoordelijkheid, het (meer) uitgaan van eigen kracht.

Wat kunnen mensen met psychische problemen zelf doen om (weer) baas over hun leven te worden? Wat kunnen zij zelf doen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheden en rol(len) op te pakken en als volwaardig burger mee te tellen? Herstellen doe je in principe zelf, maar vaak in samenwerking met anderen. Welke faciliterende rol kunnen of moeten anderen spelen; familie, mantelzorgers, hulpverleners, welzijnswerkers, buurtgenoten, wooncorporaties, politie, huisartsen, gemeenten, zorgverzekeraars

De termen eigen regie, eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid worden vaak door elkaar gebruikt. Eigen regie sluit aan bij iemands persoonlijke wensen en mogelijkheden, en bij zijn specifieke eigenheid. Eigen kracht gaat over de mogelijkheden die iemand heeft om zijn leven zelf in te vullen, samen met het eigen netwerk.

Eigen regie gaat dus over de vraag: wat wil ik met mijn leven? Eigen kracht gaat over: wat kan ik? En eigen verantwoordelijkheid gaat over de vraag: wat moet ik zelf doen?

Wat kunt u doen?

Als cliëntenraad, regionale organisatie, instelling of samenwerkingsverband kunt u het thema zelf oppakken en invullen. Voorbeelden van activiteiten worden in de aanloop naar de week op de website geplaatst. http://www.weekvandepsychiatrie.nl/

Meer informatie?

Neem contact op met werkgroepwvdp@gmail.com.