Innovatieve woonbegeleiding van (zwerf)jongeren

Lef, creativiteit en samenwerking kunnen tot mooie resultaten leiden. Jongeren die toe zijn aan zelfstandig wonen, maar de kwaliteiten daarvoor nog niet op zak hebben, hadden behoefte aan een vorm van woontraining. Deze behoefte werd zichtbaar in het straathoekwerk. Een aantal gemeenten in de regio Noord-Veluwe werkten dit samen uit op een laagdrempelige, ondersteunende manier.

Jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken krijgen de kans om één jaar met ondersteuning te wonen in een groepswoning. Er woont een hoofdbewoner in het pand die de stabiele factor is. Dat zijn in de regel studenten aan een sociale opleiding. Zij hebben wat te bieden hebben aan de jongeren en doen zelf relevante ‘werk’ervaring op.

Elke bewoner wordt begeleid door een coach. Een soort maatje die elke week langs komt. En bespreekt hoe het gaat en waar hulp, steun of iets anders nodig is. Samen werken ze toe naar een stabiele omgeving, met meer vaardigheden op het gebied van administratie, koken en zelfzorg.

Aanpak werkt

Mooi is dat deze aanpak ook lijkt te werken voor zwerfjongeren die de stap naar zelfstandigheid eerder niet succesvol hebben rond gekregen. Het opnemen van zwerfjongeren in een huis hangt af van de situatie, motivatie en leerbaarheid van de jongere. Zwerfjongeren kunnen onderverdeeld worden in drie typen: de perspectiefvolle groep zwerfjongeren, zwerfjongeren die minder perspectief hebben op snel herstel en zwerfjongeren die langdurig zorg en ondersteuning nodig hebben: de zorggroep. Alle typen zwerfjongeren komen in aanmerking.