GGD Fryslân heeft het druk gehad met de bestrijding van een tuberculose-uitbraak onder dak- en thuislozen in Leeuwarden. De GGD bewaakt en beschermt de publieke gezondheid in Fryslân. Tuberculosebestrijding is daarin een belangrijke taak. De organisatie kreeg te maken met een hardnekkige uitbraak onder patiënten die moeilijk op te sporen en te behandelen zijn. Er is samen gewerkt met de GGD Drenthe, opvangorganisaties Zienn en het Leger des Heils.

De uitbraak begon in de zomer van 2012. “Een dakloze, verslaafde man uit Assen verbleef gedurende een maand in Leeuwarden en bezocht de gebruikelijke instellingen”, vertelt Albert Kiers, longarts bij GGD Fryslân. “Na opname medio juli bij de GGZ in Assen bleek hij open tuberculose te hebben waarmee hij waarschijnlijk verscheidene maanden had rondgelopen.

De tuberculosebestrijding in Assen startte met onderzoek naar besmettingen onder de contacten van deze patiënt. In totaal zijn ruim 300 personen onderzocht. Daarbij zijn vier nieuwe gevallen van beginnende, nog niet besmettelijke tuberculose gevonden. Bij 37 personen is een tuberculose-infectie geconstateerd (besmet maar nog niet ziek). Als dragen van de tuberculosebacterie is er een kans van circa 10 procent op ontwikkeling van tbc.

Lees hier verder over de aanpak en resultaten: http://www.veiligheidsregiofryslan.nl/2884/tbc-bestrijding-dak-en-thuislozen-succesvol/