In Arnhem komen meer woonplekken voor kwetsbare jongeren die dakloos zijn geworden. De gemeente Arnhem heeft afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties Volkshuisvesting, Vivare en Portaal over 25 extra kamers en kleine woningen in 2014 en 2015.

De afgelopen jaren zijn verschillende projecten gestart om het woonprobleem van zwerfjongeren aan te pakken. Die zijn succesvol, maar er is meer capaciteit nodig. Er is een prognose gemaakt van benodigde woonplekken en de bijbehorende begeleiding. De corporaties hebben toegezegd die woonplekken te bieden en mee te werken aan de projecten.

Sanne Portengen van Vivare namens het Gezamenlijk Overleg Woningcorporaties (GOW):”Het gaat om 10 extra kamers, en 15 kleine zelfstandige woningen. “Corporaties zijn er om goed en betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk te maken. Juist voor die mensen die dat niet zelfstandig kunnen of in die gevallen waar de markt niet in voorziet. De combinatie van begeleiding, scholing of werk en huisvesting biedt jongeren aan de onderkant van de samenleving een kans om hun  leven weer op de rit te krijgen.“

Accepteren van begeleiding is een huurrandvoorwaarde. De begeleiding wordt gedaan door Lindenhout en Pactum. Waar mogelijk gaan jongeren naar school, of doen ze werkervaring op.  Mirjam Otten, projectleider integrale aanpak zwerfjongeren: “De huisvesting en begeleiding zijn altijd maatwerk. Er zijn zeer kwetsbare jongeren bij.  Daar moet je op inspelen ook met de soort woonruimte. We krijgen nu meer mogelijkheden.” Jan Brinkman van Pactum:  “We beginnen bij het begin: een dak. Als je overdag niet weet waar je ‘s avonds kunt slapen, staat je hoofd er niet naar om te werken of leren.”