De gemeente Zwolle maakt afspraken hoe de ketenaanpak jongeren kan ondersteunen en stimuleren. Bijvoorbeeld met huisvesting, een centraal meldpunt en activering. De verbetering zit in het vergroten van de eigen kansen voor de jongere en zijn sociale netwerk en door zoveel mogelijk het ‘normale’ leven van wonen, werk en scholing te volgen.

Dakloze jongeren geven aan dat zij behoefte hebben aan een meldpunt dat goed herkenbaar, vindbaar en zichtbaar is. De jongeren willen hier informatie en advies kunnen krijgen, begeleiding naar opvang en zorg en het regelen van een inkomen. Daarnaast moeten jongeren er praktische zaken kunnen regelen via internet of telefoon. De gemeente gaat samen met de betrokken partijen en de dakloze jongeren geschikte locaties zoeken en inrichten. Zwolle Actief gaat een rol spelen in het activeren van dakloze jongeren. Het is van belang dat deze jongeren zo snel mogelijk weer meedoen door werk of een opleiding.

In 2013 zijn 83 jongeren tussen de 15 en 25 jaar gemeld bij de Centrale toegang regio IJssel-Vecht. Van deze jongeren zijn 44 dakloos bij aanmelding. Bij 39 jongeren was sprake van dreigende dakloosheid. Driekwart van hen is man. Van de jongeren komen er 54 uit Zwolle en 28 uit de regio. De grootste groep jongeren (58) heeft meerdere problemen. Deze jongeren gaan vaak een hulpverleningstraject in, haken af en belanden dan (weer) op straat.

Het Leger des Heils en de woningcorporaties maken werk van begeleid wonen onder de noemer Fast Forward. Het streven is om ten minste 24 jongeren te huisvesten via Fast Forward. In Hardenberg en Zwolle werden al in totaal 14 jongeren op die manier in een woning geplaatst.

Bron: http://www.weblogzwolle.nl/content/view/39048/55/