De aantallen zoals genoemd in verschillende media geven niet het juiste beeld over een al dan niet geconstateerde toename van het aantal zwerfjongeren.
Schattingen
Er is nog altijd sprake van schattingen omdat er tot voor kort geen eenduidige definitie was. Volgens de laatste telling van de Algemene Rekenkamer is het aantal 6000. Deze cijfers stammen uit 2007.
Door werkers in het veld wordt dit aantal hoger geschat. Sommigen denken aan een verdubbeling, anderen aan een verdrievoudiging. Of dat daadwerkelijk zo is, kan niemand met zekerheid stellen. Want als je niet exact vastgesteld hebt wie je tot zwerfjongere rekent, kun je ook niet tellen.


Het belangrijkste zijn echter de jongeren zelf. Deze lieten maandag 16 augustus van zich horen tijdens de afsluiting van de expo “De toekomst ligt op straat” in Den Haag (georganiseerd door de werkgroep jongeren van de Achterban / Straatconsulaat. Tij- dens een groot debat gaven zij aan waarom deze jongerengroep vaak ‘buiten beeld’ blijft bij instanties en dat er meer passende opvang en begeleiding nodig is.
Vergeten, onzichtbare groep
– Veel zwerfjongeren hebben een lang jeugdzorg verleden, willen na hun 18e levensjaar graag los zijn van de instanties en mijden daarom hulp terwijl ze dat op een aantal punten nog wel nodig hebben.
– Andere jongeren hebben al zoveel problemen (psycho-sociaal, psychiatrisch, verslavingsproblemen bijv.) dat maakt dat zij de weg niet vinden naar de juiste instanties.
– Er zijn te weinig plekken waar jongeren passende hulp kunnen krijgen (dit geldt voor opvang en begeleiding bij een instelling, als plekken waar men de juiste diagnostiek kan bieden, zodat passende hulp kan worden gezocht).
Prinses Máxima
Als landelijke belangenbehartiger van zwerfjongeren zijn wij positief dat het probleem in beeld is bij de media. Om aandacht te blijven vragen zijn we daarom in december 2009 ook de campagne ‘Je hele hebben en houen in een tas’ gestart, geopend door prinses Maxima.
Laat jongeren niet zwerven
Wij hopen dat er gebruik wordt gemaakt van de nieuwe definitie. Op die manier kan er goed geteld worden en daadwerkelijk wat aan de zwerfjongerenproblematiek gedaan worden, zodat jongeren in Nederland hopelijk niet meer hoeven te zwerven.