Onderzoek: tijd voor eigentijdse beelden
Nieuwe beelden van dak- en thuisloze jongeren zijn hard nodig. De huidige zijn niet representatief, stigmatiserend, leiden tot gefragmenteerd beleid en staan progressieve oplossingsrichtingen in de weg. Dit blijkt uit het promotieonderzoek ‘Zonder marge geen centrum’ van Frank van Steenbergen (DRIFT).
Het Beelddepot zet dak- en thuisloze jongeren in het juiste perspectief
In 2021 onderzochten Het Beelddepot (een groep journalisten, ontwerpers en fotografen, in samenwerking met SZN) hoe dak- en thuisloosheid wordt weergegeven. Dakloze jongeren blijken veel last te hebben van stigmatiserende beeldvorming (foto links). Eigentijdse beelden (foto rechts) zijn hard nodig voor beter begrip, vertrouwen en beter, progressief beleid. Bekijk het onderzoek ‘Dakloze jongeren in het juiste perspectief’ en de nieuwe beelden bij Het Beelddepot.
Foto’s: Dingena Mol
Historische tijdlijn
Daniel Hentschel (Danibal) heeft in stripvorm een prachtige historische tijdlijn gemaakt van het onderzoek ‘Dakloze jongeren in het juiste perspectief’ over de beeldvorming van dak- en thuisloze jongeren vanaf de jaren negentig.
Illustratie: Daniel Hentschel (Danibal)
Bovenstaand beeld is gemaakt door Dingena Mol en is te vinden in de beeldbank van het Beelddepot.
Meer informatie over het project het Beelddepot
‘Wie dit leest is dakloos’
In Utrecht heeft het Beelddepot in samenwerking met SZN in december 2021 huis-aan-huis een krant verspreid waarin het onderzoek over beeldvorming voor het brede publiek is vertaald. De titel ‘Wie dit leest is dakloos’ op de cover laat zien dat iedereen de pech kan hebben z’n woning of thuis te verliezen; dat zie je niet aan de buitenkant. Bekijk deze bijzondere krant hieronder of download hem.