SZN hield 17 maart jl. alweer haar derde studiemiddag voor hulpverleners. Deze keer was het thema ‘Tienermoeders en zwangere meiden – theorie en praktijk’. In de Kargadoor in Utrecht kwamen zo’n kleine honderd mensen bijeen, allemaal vanuit praktijk, beleid of onderzoek bezig met dak- en thuisloze jongeren.
Dr. Ceciel Wijsen, onderzoeker bij Rutgers Nisso Groep, bracht de recente uitkomsten van haar onderzoek naar vroege zwangerschappen onder jonge meiden (15-19). Hoewel ze geen zwerfmoeders geïnterviewd had, kwam toch het bekende beeld naar voren: Twee-derde van de onderzochte meiden had een zeer problematische jeugd achter de rug, 1/3 kampte met huiselijk geweld en de sexuele voorlichting kwam eigenlijk nooit verder dan: veilig vrijen om geslachtsziekten en zwangerschap te voorkomen. Wijsen: ‘Nooit werd er ingegaan op hoe te praten over sex met de partner, over onderhandelen hierover en voor jezelf opkomen.’ De heersende opvatting is: ze weten alles wel. Maar dat blijkt niet zo te zijn.
Wijsen ondervroeg 36 jonge moeders en een opvallende uitkomst was: hoewel ze geen enkele regie konden krijgen over hun sexuele leven, kozen ze uiteindelijk wèl zelf of ze hun zwangerschap wilden volbrengen. ‘Meningen van de partner of ouders werden voor kennisgeving aangenomen, maar waren niet doorslaggevend. Daar nemen de meiden dus wèl de regie!’, aldus Wijsen.
Ronduit schokkend vond ze de redenen van de ondervraagden om een kind te krijgen: ‘Sommigen wilden iets voor zichzelf, voor de gezelligheid, om een gat op te vullen. Hier wreekt zich dus hun problematische jeugd.’ Haar aanbevelingen waren ondermeer: voeg ‘empowerment’ toe aan sexuele voorlichting en schrijf, omdat de discipline ontbreekt om dagelijks de pil te slikken, andere anticonceptiemiddelen voor.
Lothy Day, beleidsmedewerker bij bureau Profor, vertelde na de pauze over de praktische opvang en begeleiding van Antilliaanse tienermoeders. Ze verwoordde de onder deze groep heersende opvatting als volgt: kom je in aanraking met de hulpverlening, dan wordt je kind afgepakt. Ze is dan ook, samen met Evelyn Martier van het Bureau Jeugdzorg Den Helder, druk bezig geweest met de ontwikkeling van een power-cursus en een moeder-kindcentrum in Den Helder. Ook zij hamerde op het verstevigen van de eigen positie. ’Je moet ze power geven, niet de pil.�